onsdag 28 september 2011

Improvisera mera!

I fredags hade vi en gästlärare som hette Martin på besök och han pratade om improvisation, mycket intressant. Vi lyssnade på honom när han pratade men fick givetvis även testa lite själva. Att använda instrument i en förskolegrupp kan vara en mardröm det slutar med ett oerhört oväsen då alla ska spela mer intensivt än de andra kompisarna. En lösning på det kan vara att göra det i mindre grupper eller bara använda ett par tre instrument samtidigt. Vi testade på lite olika saker och bland annat att vi fick tänka på antingen en känsla, ett ting eller en omständighet och tillsammans två och två göra ljud som passade till det som vi tänkt på. Här är ett exempel på hur det kunde låta:

Improvisation - 110923 by elincarina

Det här tyckte jag var en rolig grej att ta med sig till förskolan, att alltså spela in de ljud som faktiskt tillsammans blir musik. När ljuden är inspelade kan barnen själva lyssna och höra hur det blev. Tillsammans kan man reflektera över hur det lät och diskutera vad man kan göra annorlunda och spela in igen och lyssna igen för att se vad det blev för skillnad. När barnen spelar tillsammans får de träna på att lyssna på varandra och samarbeta. En annan bra grej när man gör improvisationer är att det finns ingen färdig mall över hur resultatet ska bli så det blir aldrig fel och därmed heller aldrig dåligt utan bara annorlunda.

torsdag 22 september 2011

Rösten

Rösten använder de flesta av oss varje dag på ett eller annat sätt, den ska vi ha med oss hela livet och då gäller det att vi är rädda om den så att den inte skadas på något sätt. Idag när vi pratade om rösten tydliggjorde vi skillnaderna på vuxenrösten och barnrösten. Barnen har en ljusare stämma än vad vi vuxna har och pedagogerna måste vara medvetna om det och inte pressa barnen att använda rösten i tonlägen som inte är naturliga för dem. När det ska sjungas på en förskola så börjar pedagogen allt som oftast i ett tonläge som passar denne, vilket ofta är lite lägre än det tonläge som passar barnen. Därför måste alltså pedagogerna vara medvetna om det och höja sången lite så att det passar barnen.

Under dagen sjöng vi lite olika låtar tillsammans bl.a. den här där vi sjöng växelvis, alltså ena halvan av gruppen frågade och resten av halvan svarade.

Råtta by Sofia Johansson


För att hjälpa barnen i sången så tror jag att det är viktigt att du som pedagog är trygg i den röst och känner den därför är det bra att sjunga mycket själv och lära sig sin egen röst. Samma sak gäller sången som när man spelar instrument man behöver inte vara någon expert eller proffs, våga lite bara så kommer det bli en rolig och lärorik stund tillsammans med barnen.

Spela instrument

Under de senaste veckorna har vi spelat en del instrument på lektionerna och det har varit bl.a. gitarr, djembetrumma och piano. Nedan är ett litet klipp som visar när vi spelar djembetrummor.



När vi har haft dessa instrumentlektioner har vi diskuterat kring hur det påverkar musikstunden att bara kompa lite på ett instrument. Vi kom fram till att det förhöjer musikupplevelsen för barnen och ger även mer liv i musiken. När musiken blir mer intressant och livfull så lockas förhoppningsvis barnen till att musicera ännu mer. Med hjälp av musiken kan man sedan utveckla språk, matematik och rörelse. Får barnen dock en negativ upplevelse till musik, att den är platt och tråkig, så har man stängt de dörrar att använda musik som ett hjälpmedel i utvecklingen. Som pedagog är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver vara ett proffs på något, med bara lite kunskap kommer man också långt. 
Barnens nyfikenhet på spelandet och på instrumenten väcks också när pedagogerna spelar instrument. Varför inte låta barnen själva vara med och kompa när de sjunger, kanske inte alla på en gång men att alla får pröva och sedan utveckla det mer när barnen känner sig mer trygga i att spela på instrument. När barnen får vara med och kompa på får de träna på att känna takten i kroppsrörelser.
Vi har tillverkat egna instrument som man även kan göra med barnen. Det finns många fördelar med att göra egna instrumnet det är roligt att tillverka, billigt och användbart samtidigt som det sker en lärprocess under hela arbetet. Själv gjorde jag en matte- och språktrumma men låt barnen använda sin egen fantasi och skapa egna trummor. De kan behöva en hjälpande hand men tänk vilken lycka över att skapa något själv som sedan används. Vill man ha lite olika tematrummor på förskolan så kan pedagogerna göra egna trummor som används till det.
Ovanpå trumman, som ännu inte fått något trumskinn, ligger en flöjt som jag tillverkat av pvcrör och rundstav. Den är lite för svår att göra för barn i förskolan men för lite äldre barn är den perfekt att göra. Eller varför inte göra några stycken tillsammans i arbetslagat som sedan kan användas i musiken i förskolegruppen.

onsdag 7 september 2011

Första veckan avklarad!

Nu är vi en vecka in på höstterminen. Vi har presenterats in i musikens värld och även fått testa på att göra diverse saker. I fredags var Torben från Dalarna på besök, en man med mycket kunskaper och ett stort intresse för att använda musik med barnen. Han jobbar med något som han kallar för MING – Musik för Nybörjare i Grupp. Det handlar alltså om att barnen ska musicera tillsammans i grupp. Han hade med ett flertal instrument som vi fick prova som var lätta att använda även för barn. Han hade även med sig massa saker som lät på olika sätt som även de kan användas som instrument. Nedan hör du ett ljudklipp där vi använder oss av de saker som låter i en sång.
Alla Ljud Är Musik by Sofia Johansson


Torben pratade även om vad musik egentligen är. Vi kom då fram till att det är Ljud i organiserad form, Puls – Rytm och Toner. Att presentera musiken med vad det egentligen är kan väcka intressanta tankar och frågor hos barnen. För många barn är nog musik att sjunga en sång men genom att presentera de olika delarna för barnen kan musiken användas till så mycket mer. Att stå och stampa takten till en sång är musik och lyssna på olika sorters låtar är också det musik.

Igår tisdag fick vi lämna musiksalen för att använda vår skaparglädje i bildsalen, här skulle vi skapa ett musikinstrument. Bildsalen är fylld med massa material mycket som kan anses som skräp men utnyttjar man det till något så har det helt plötsligt omvandlats till något användbart. Jag valde att göra två maracas med olika innehåll för att man ska kunna höra skillnaden på olika ljud. Båda är gjorda av ett plaströr men den ena är fylld med kapsyler och den andra med flörtkulor för att få ett mjukare ljud. När dessa används i förskolan kan man bland annat diskutera hur de olika ljuden låter och givetvis kan de användas till att spela med. Här är ett par bilder på mina maracas som jag tillverkade.

Här är materialet jag använde mig av till maracasen.

Det färdiga resultatet

Här är ett ljudklipp där man kan höra maracasen med flörtkulor i.
Flörtkulor by Sofia Johansson


Lite lärdomar från veckan som gått:

Dagens förskola använder ofta argumentet det finns det inga pengar till. Jag tycker dock inte att det behöver vara så komplicerat, tag det du har och använd det på ett roligt och fantasifullt sätt.
Ta hjälp av internet det finns hur mycket bra, roliga och praktiska tips och idéer där.

Våga testa och göra, blir det inte bra försök igen eller testa något annat.


torsdag 1 september 2011

Välkomna!

Hösten närmar sig med stormsteg vilket även innebär att en ny termin startat. Den här terminen är det musik som står på schemat. Jag tror och hoppas att det kommer bli en rolig och spännande termin med många skratt.

Igår var det de första lektionerna på schemat och då startade vi dagen med att i studiegruppen göra en låda. Här är min studiegrupps vackra låda. 


När denna vackra skapelse var färdig så var det dags för lite namnsånger för att vi skulle lära oss namnen på varandra snabbt och på ett roligt sätt. Här kommer ett litet ljudklipp på en låt som vi kom på själva under tiden.

Yo! What's up?! by Kajsa Holmgren

Den här låten kom fram under tiden vi sjöng och det tycker jag är ett roligt sätt att använda sin fantasi och kreativitet. Det här är ett sätt som jag tycker är ett roligt arbetssätt som kan användas i förskolan. 

Idag är det en ny dag och på dagens schema så har det stått digital portfolio och det är just här som den digitala portfolion finns, alltså på min musikblogg. I förskolans verksamhet är det viktigt att kunna använda sig av de digitala verktygen och det är bra att vi på högskolan får träna oss i att använda dem. Om man kommer ut i verksamheten utan de här kunskaperna är det svårare att ta till sig de verktyg som finns att använda. Barnen har goda kunskaper om digitala verktyg redan och det är viktigt att vi som pedagoger hinner med i deras takt. Den här filmen säger en del om hur viktigt det är att vi är på banan när det gäller digitala verktyg.

Det får bli allt från mig för den här gången!

Hej hej