måndag 31 oktober 2011

Dans och rörelse

När vi dansar och rör oss på förskolan kan vi göra på många olika sätt. Vi kan sätta på en låt och barnen får helt och hållet röra sig fritt till musiken, vi kan ha en styrd dans där barnen ska göra som pedagogen gör, en styrd dans där man ska göra som de sjunger i en sång som man lyssnar på eller så kan barnen ett i taget få styra hur alla ska dansa. Det finns otalt med möjligheter för att göra det till en lustfylld stund. Inget sätt är varken sämre eller bättre än något annat. Det viktiga är att man har ett varierat arbetssätt så att barnen får testa på olika sätt att dansa och röra sig på. När de följer instruktioner från en sång på cd-skiva eller sång som vi sjunger får de träna sin uppmärksamhet. När ett barn själv leder dansen får det styra och ta beslut samtidigt som de andra barnen tränar uppmärksamhet. I Läroplanen för förskolan Lpfö 98 rev. 2010 står det att barnen ska få möjlighet att utveckla sin självständighet och tillit till sin egen förmåga. När barnen själva får leda en grupp får de känna sig självständiga. När de får dansa fritt tränar de fantasi och kreativitet. Dans är inte alltid ett naturligt inslag på förskolan och det kanske känns jobbigt för en del barn att utöva det, speciellt om det är fritt och man får göra som man vill. Det kan kännas jobbigt och kanske till och med naket. För att hjälpa barnen i detta kan man använda sig av rekvisita att ”gömma” sig bakom till exempel en sjal.
Sedan så kopplas givetvis dans och rörelse till att barnen ska få möjlighet att utveckla sin motorik, kooordinationsförmåga och kroppsuppfattning. Att leda ett dans och rörelsepass i förskolan behöver inte vara särskilt komplicerat ochd et finns många hjälpmedel som man inte ska vara rädd att använda sig av. När man känner sig trygg i att leda dans och rörelsepass kan man som pedagog utveckla dem mera.



Här var ett klipp från när vi hade ett dans och rörelsepass på högskolan. Vi använder här metoden att vi lyssnar på en cd-skiva där instruktioner om hur danser går till sjungs i sången. Som ni ser är det inte alltid lätt att hänga med första gången man gör något. Som pedagog är det därför viktigt att vara ordentligt förberedd så att det blir lättare för barnen att hänga med. Sedan kan man göra dansen på flera dans och rörelsepass så att barnen känner igen sig och känner trygghet i att de kan något.

onsdag 26 oktober 2011

Transponering!


Som jag tidigare har nämnt i ett blogginlägg så är det viktigt för pedagoger att inte sjunga i ett för lågt tonläge för då kan barnen inte sjunga med. Det rekommenderas att den lägsta tonen i en sång helst inte ska vara lägre än ett ettstruket c. När man ska spela till en sång och ackorden och tonerna ligger för lågt kan man därför transponera låten till ett högre tonläge eller lägre om det är det man vill ha. Det här är en bra kunskap att ha för att kunna spela och sjunga tillsammans med barnen. Här är två ljudklipp där jag spelar samma låt fast den första ligger högre än den andra. 

Lilla Snigel D by Sofia Johansson

Lilla Snigel C by Sofia Johansson

Man kan höra en skillnad på ljudklippen och genom det få en förståelse för att det är svårt för barnen, med sina ljusa röster, att sjunga i det tonläge som det andra ljudklippet är i.

Musikanalys


Vi har jobbat kring musikanalys och hur man kan analysera låtar. Vad för instrument är det som spelas, vilken känsla ger musiken osv. Det är möjligt att arbeta med musikanalys redan med små barn men att man då är specifik med vad det är barnen ska lyssna efter. Jag hade gärna jobbat med att barnen får rita till olika genrer av musik och sedan se om det är någon skillnad på teckningarna. När man har lite äldre barn som kan samtala kan man diskutera med barnet om vad det är de har ritat och hur de kände när de ritade det. I Läroplan för förskolan Lpfö 98 rev. 10 står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. De kan även få röra sig till olika sorters musik för att sedan beskriva vad de kände när de hörde musiken om de kända att musiken var glad, ledsen, arg eller någon annan känsla. Enligt Lpfö 98 rev. 10 ska varje barn få möjlighet till att utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar. Det står även att barnen ska försöka förstå andras perspektiv. Det kan man uppnå genom att barnen får höra sina kompisar förklara vad de kände. 

Ska man analysera musiken genom vad för instrument som används hade jag valt att börja med att barnen hade fått lyssna efter ett specifikt instrument och se om de hörde det. För att vara säker på att alla barnen vet vad är för instrument de ska lyssna efter skulle jag ha spelat instrumentet så barnen får höra det. Har man inte instrumentet tillgängligt eller inte kan spela instrumentet kan man spela upp ett ljudklipp med instrumentet för barnen. När barnen fått lyssna efter olika instrument några gånger kan man utmana barnen mer genom att de nu får lyssna efter vilka instrument de hör och hur musiken kändes. Pramling Samuelsson, Asplund Carlsson, Olsson, Pramling Wallerstedt menar i sin bok "Konsten att lära barn estetik" för att barnen ska kunna lära sig att höra olika instrument måste något vara beständigt och något måste förändras. Antingen kan samma låt spelas med olika instrument eller så kan samma instrument spela olika låtar eller olika genrer. Det för att barnen ska förstå att instrument kan låta olika eller att låtar kan låta olika beroende på vilket instrument det spelas med. Det här blir sedan en hjälp för barnen när de ska analysera musik och kunna urskilja olika instrument i ett stycke.

onsdag 12 oktober 2011

Gitarrspel!

Studenten skall efter avslutad kurs kunna tillämpa melodi-, bas-, rytm- och ackordspel på instrument. Så lyder ett av våra kursmål för den här kursen. Jag har tidigare tagit några gitarrlektioner och lärt mig grunderna men vill nu utveckla mitt spelande så att jag känner mig säker. När jag arbetar som förskolelärare vill jag kunna använda gittaren att kompa med för att jag tycker att det lyfter hela musikupplevelsen när man sjunger. Barnen kan givetvis också själva prova på att spela på gitarren oxh känna hur det känns och låter. Att ge barnen möjlighet att få prova på och testa det som väcker deras nyfikenhet tycker jag är viktigt för deras utveckling.

Här kommer ett litet ljudklipp från när jag spelar gitarr.

Gitarr by Sofia Johansson

Jag har valt denna låten för att den utmanar mig då den består av sex olika ackord och ett par som jag tycker är lite svårare. Det jag vill förbättre är att bli bättre på att hitta ackorden och även att hålla takten när jag spelar. Jag har tänkt att med jämna mellanrum lägga upp ljudklipp där jag spelar samma låt så att utvecklingen kan synas. tyvärr är ljudkvaliten inget vidare ska se om jag hittar ett annat sätt att spela in på till nästa gång så att det låter bättre.