När vi dansar och rör oss på förskolan kan vi göra på många olika sätt. Vi kan sätta på en låt och barnen får helt och hållet röra sig fritt till musiken, vi kan ha en styrd dans där barnen ska göra som pedagogen gör, en styrd dans där man ska göra som de sjunger i en sång som man lyssnar på eller så kan barnen ett i taget få styra hur alla ska dansa. Det finns otalt med möjligheter för att göra det till en lustfylld stund. Inget sätt är varken sämre eller bättre än något annat. Det viktiga är att man har ett varierat arbetssätt så att barnen får testa på olika sätt att dansa och röra sig på. När de följer instruktioner från en sång på cd-skiva eller sång som vi sjunger får de träna sin uppmärksamhet. När ett barn själv leder dansen får det styra och ta beslut samtidigt som de andra barnen tränar uppmärksamhet. I Läroplanen för förskolan Lpfö 98 rev. 2010 står det att barnen ska få möjlighet att utveckla sin självständighet och tillit till sin egen förmåga. När barnen själva får leda en grupp får de känna sig självständiga. När de får dansa fritt tränar de fantasi och kreativitet. Dans är inte alltid ett naturligt inslag på förskolan och det kanske känns jobbigt för en del barn att utöva det, speciellt om det är fritt och man får göra som man vill. Det kan kännas jobbigt och kanske till och med naket. För att hjälpa barnen i detta kan man använda sig av rekvisita att ”gömma” sig bakom till exempel en sjal.
Sedan så kopplas givetvis dans och rörelse till att barnen ska få möjlighet att utveckla sin motorik, kooordinationsförmåga och kroppsuppfattning. Att leda ett dans och rörelsepass i förskolan behöver inte vara särskilt komplicerat ochd et finns många hjälpmedel som man inte ska vara rädd att använda sig av. När man känner sig trygg i att leda dans och rörelsepass kan man som pedagog utveckla dem mera. Här var ett klipp från när vi hade ett dans och rörelsepass på högskolan. Vi använder här metoden att vi lyssnar på en cd-skiva där instruktioner om hur danser går till sjungs i sången. Som ni ser är det inte alltid lätt att hänga med första gången man gör något. Som pedagog är det därför viktigt att vara ordentligt förberedd så att det blir lättare för barnen att hänga med. Sedan kan man göra dansen på flera dans och rörelsepass så att barnen känner igen sig och känner trygghet i att de kan något.
Jag har läst din blogg fram till förra gången du fick kommentarer. Jag tycker du skriver om väsentliga delar från kursens innehåll och det känns som att du har tänkt till hur du vill vara som pedagog i det här med att lära estetik ex. dans och rörelsepass.
SvaraRaderaRoligt att du visat att du behärskar det här med transponering på ett enkelt vis och också förklarat varför det är viktigt att sjunga i rätt tonläge.
Bloggen är skriven i olika textstorlek. Finns det någon tanke med detta?
Du referar bra till läroplanen på flera ställen, tänk även på att få med någon kurslitteratur.
Tycker du skriver mycket bra och det känns intressant att läsa. Tänk på att se över kurskriterierna för godkänd digital portfolio så du får med alla punkter innan kursens slut.
Nina
Det är intressant att läsa din blogg, du tar upp intressanta aspekter av det vi gör. Jag funderar på det du skriver om musikanalys och att prata om vilka instrument vi hör. Hur skulle du genomföra det och samtidigt fokusera på interkulturalitet? Musik från andra länder spelas med andra instrument än de vi är vana vid och kanske inte kan identifiera.
SvaraRaderaDet var väldigt bra att du la upp ljudexempel på transponering. Kanske skulle du kunna göra detsamma med ett sångexempel för att förstärka hur det låter att sjunga i barn- respektive vuxenläge